Back to school #2: 4 съвета за социален живот



Резултат с изображение за social life quotes
В първата част от поредицата споделих своите лични хитринки за учене. Естествено, това е много важно – без да научава нови неща, да се развива и подобрява, човек е заникъде.
Но ученето е само половината от съвременното училище. Общуването с останалите е причината, поради която все още има училища, различни от дивана вкъщи и учители, различни от супер умните смартфони.
Контактуването с хората е едно от най-важните – ако не и най-важното нещо в живота. Ние просто не сме създадени да бъдем сами – ако не обичаш, не мразиш, не изпитваш нищо към никого, то тогава имаш ли правото да се наречеш човек?...
Стига съм те отегчавала. Крайно време е да се отървеш от всичките си социални проблеми – веднъж и завинаги!

1.     Комплексите са може би най-често срещания училищен проблем. Достатъчно ли съм слаба? Дали няма да ми се присмиват, ако членувам в читателския клуб? Какво мисли за мен онова готино момче от „а” клас? Ставам ли изобщо за нещо?
Това са само малка част от често задаваните комплексарски въпроси. Не звучат особено разумно, нали? Независимо дали е породено от злобари или хормони, ниското самочувствие не води до нищо добро. Не допускай то да дирижира живота ти. Колкото и да е клиширано... Просто. Бъди. Себе си.
                                                                                    
2.     Импулсът да следваш тълпата е най-голямата психологическа опасност, която те дебне в училище! Знам от собствен опит, че тoй може да те накара да правиш глупави и дори жестоки неща, без дори да се замислиш. В четвърти клас например тормозех наравно с останалите най-непопулярното момче в класа, намирайки това за абсолютно правилно!
Но да оставим това. Тогава бях хлапе, а предполагам, че тук има само осъзнати и зрели личности. Все пак, на всеки може да се случи да сгреши. За да го избегнеш, създай свои собствени морални правила. Когато знаеш кое е правилно и кое – не, вероятността да се поддадеш на стадния инстинкт е много по-малка.

3.     Важна ли е популярността? Зависи какво имаш предвид под популярност.
Ако става дума за натискане по ъглите с всички момчета, безмозъчни тълпи от почитатели и усещане, че си над всички – НЕ. Това е илюзия от най-висша степен – въпреки че наглед момичетата, отговарящи на описанието горе, са едва ли не богините на училището, всъщност никой не ги уважава истински.
Ако всеки път, когато влезеш в стаята, отвсякъде те нападат с викове от рода на: „Може ли да ти препиша домашното, толкова си умна!”, а след като изпълниш „искрените” им молби, казват „Благодаря, много си мила!” или „Спаси ми живота!” – НЕ. Дори да ти се струва, че си обичана, уважавана и популярна, бъди сигурна, че всичките ти съученици те смятат за тъпа, слаба и лесна мишена за гадни номера. Не са много далеч от истината.
Ако идиотите не те пощипват и не ти искат услуги за щяло и нещяло, а свестните хлапета в класа са ти приятели – ПОЗДРАВЛЕНИЯ. Не се съмнявай, че всъщност си най-уважавана и ценена от съучениците си, а тези, които те дразнят, чисто и просто ти завиждат. Когато (или ако) им дойде умът в главата, те ще осъзнаят, че изгодата и забавлението са нищо пред стойностна личност като теб.

4.     Ами учителите? Кой знае защо, в училищните романчета и сериали учителите не са особено задълбочено изследвани. Те са просто хората, които дават домашни и пишат двойки.
А всъщност са като всички останали. И първото впечатление им действа. Разбира се, най-много харесват учениците, обичащи да учат – още една, макар и не особено благородна причина да се стараеш в училище. Май си развалих имиджа на моралистка, хаха.
Ала освен потенциални жертви на манипулация, учителите са и хора. Така че не ги измъчвай, освен ако наистина не са си го заслужили. Но ако са и ти им отвърнеш подобаващо... на следващите президентски избори ще гласувам за теб.

Коментари